Ključ vašega zadovoljstva je v spreminjanju miselnih navad

Vaše misli so zgolj interpretacija realnosti – predstavljajo stališča, ki jih imate o svetu, v katerem živite.

V zapisu vam predstavljam posledice vaših vsakodnevnih miselnih navad, zaradi katerih se morda počutite depresivni, izgoreli, žalostni ali pa vam dajejo občutek nelagodja ali/in nesposobnosti… Vaše stanje vsekakor ni bolezensko, ampak ste se zgolj znašli v ujetosti lastnih miselnih navad oziroma delujete na podlagi funkcije miselnega avtopilota. V zapisu vam podam korake spreminjanja škodljivih miselnih navad, s katerimi sem pred nekaj leti tudi sama uspela pobegniti iz njihovega začaranega kroga, in se jih vsake toliko, ko čutim nemir v umu, še vedno poslužujem.

V vsakdanjem življenju vsakemu izmed nas kraljujejo miselne navade, zaradi katerih bolj ali manj razvijamo avtomatično razmišljanje in vedenje oziroma delujemo popolnoma brez zavestnega razmišljanja. Nekatere miselne navade so seveda lahko koristne, saj nam avtopilot dopušča, da ob določeni rutinski dejavnosti razmišljamo o drugih stvareh.

V kolikor pa se neprestano soočate z bolj ali manj podobnimi situacijami in problemi, potem to ne pomeni nič drugega, kot da je avtopilot prevzel oblast nad vami – da ste suženj lastnih miselni navadah, da razmišljate o enih in istih stvareh, zato so tudi vaši občutki (vibracija, v kateri je vaše telo) bolj ali manj enaki.

V KOLIKOR SKOZI ŽIVLJENJE POTUJETE S FUNKCIJO AVTOPILOTA, BO ŽIVLJENJE VEDNO VAŠ GOSPODAR.

Pomislite na svoje delovno mesto. V prvih tednih ali mesecih ste se navajali na nove procese in postopke, usvajali ste nova znanja in sčasoma prišli do točke, kjer je vse poznano, vse obvladate in delo je postalo rutina. Povedano drugače, vaši možgani so transformirali vse naloge v navade, te pa so postale rutina. Ker delo danes opravljate brez pretiranega razmišljanja, imajo vaši možgani več moči za spopadanje z novimi izzivi – tekom opravljanja svojega dela lahko razmišljate o vseh stvareh, ki niso niti najmanj povezane z delom. Zdaj pa se zamislite… O ČEM PA PRAVZAPRAV RAZMIŠLJATE? Ste pri razmišljanju kreativni ali so vaše misli usmerjene k vsakodnevnim opravilom? Izkoriščate moč možganov za razmišljanje o problemih in tegobah, ki so se vam nabrali in vas preganjajo iz dneva v dan? Vas ob tem razmišljanju kdaj prešine misel, da je vaše življenje postalo rutina? Živite natanko takšno življenje, o katerem ste sanjali, ali čutite, da postajate ujetnik lastnih miselnih navad?

V kakšni meri vas zastraši dejstvo, da se v vašem briljantnem, neskončnem umu vsak dan pojavi najmanj polovico enakih misli kot prejšnji dan (in dan poprej in teden poprej in mesec poprej in morda celo leto poprej). In kaj je posledica tega? Ker misli poustvarjajo vaše celice in z njimi vaše telo na dnevni ravni, STE ZARADI MISELNIH NAVAD TO, KAR STE. In to samo zato, ker dopuščate, da vsakodnevno vstopajo iz vaše podzavesti v vašo zavest. S tem je seveda povezano tudi vaše čustveno in fizično stanje – zdravje in dobro počutje je namreč privezano k vašim mislim.

VAŠE TELO USTREZA VAŠIM MISLIM NA ENAK NAČIN, KOT VAŠ JEZIK USTREZA BESEDAM, S KATERIMI SE IZRAŽATE.

Če se že daljše obdobje ne počutite najbolje oziroma niste najbolj zadovoljni sami s seboj; če se vam zdi, da ste v življenju sposobni ustvariti mnogo več od tega, kar imate v tem trenutku; če se vam zdi, da ste veliko boljša oseba, pa tega ne morete izraziti; če se vam zdi, da nimate nadzora nad svojimi mislimi in dejanji, … potem se vam to pač samo dozdeva, ker o tem nenehno razmišljate! Naj vas potolažim, da z vami ni popolnoma nič narobe. Zakaj? KER (ŠE) NIMATE PROBLEMA, KI BI BIL NEREŠLJIV! 

Ne, nikakor NIMATE simptomov depresije, anksioznih motenj, izgorelosti ali katerekoli novodobne duševne bolezni, za katero bi morali uživati čudežne tabletke…samo ujeli ste se med vozle miselnih navad, ki se vse bolj zategujejo, sami pa jih ne znate razvozlati oziroma o njih niti ne razmišljate zavestno. Verjemite, če o njih ne razmišljate zavestno, vas podzavestno vseeno razžirajo, kar pa se sčasoma lahko pokaže tudi na telesni ravni, in sicer najprej v poslabšanju imunskega sistema, potem pa bodisi v obliki pretirane debelosti ali shujšanosti, v obliki raznih alergij in bolj ali manj hudih akutnih in kroničnih bolezni. Tudi drastičen padec libida ni nobena izjema.

Ko pride do problemov na telesni ravni je to že rdeči alarm. Če tega ne bi sama izkusila in situacijo na koncu, ko sem najprej prevzela odgovornost za svoje misli, rešila s spreminjanjem miselnih navad (in s tem tudi svojega počutja in življenja na splošno), vas o tem zagotovo ne bi poučevala.

IZKUŠNJE SO NAŠA NAJBOLJŠA IZOBRAŽEVALNA USTANOVA, ČETUDI JE ŠOLNINA VČASIH PREDRAGA.

Najbolj učinkovit način spreminjanja navad je v SPREMINJANJU MISLI, OBČUTKOV IN DEJANJ. Z ustvarjanjem novih misli, boste vzpostavili nove navade in razširili meje cone udobja.

Spreminjanje navad in reševanje z njimi povezanih problemov se začne z dojemanjem svoje cone udobja – z ozaveščanjem svojih miselnih navad, pri čemer je najpomembnejša ISKRENOST DO SAMEGA SEBE. Četudi se počutite nelagodno že ob sami misli na spremembo te miselne navade, četudi veste, da bo njena sprememba za sabo potegnila množico drugih sprememb, jo preprosto morate ozavestiti in sprejeti odgovornost za njo. Zavedajte se, da primarni vzrok osebnega nezadovoljstva ni nikoli v okoliščinah, temveč v mislih o njem.

Noben PROBLEM ne morete rešiti na ISTI STOPNJI RAZMIŠLJANJA, na kateri ste ustvarili ta problem. – A. Einstein

Pa preidimo k bistvu zapisa, k tehniki spreminjanja škodljivih miselnih navad…

Vzemite zvezek in na vsaki novi strani napišite vsako miselno navado posebej, ki je ne želite več v svojem življenju. Takoj za tem pa skušajte za vsako navado posebej ugotoviti (1) prvi vzrok njenega nastanka, (2) kaj (ali kdo) jo vsakič znova sproži in (3) kakšne občutke in dejanja povzroča (podrobnejši opis korakov sledi v nadaljevanju). Vendar pozor, pri tem ne govorim le o objektivnih navadah, povezanih z odvisnostjo od partnerja, socialnih omrežij, hrane, športa, alkohola, ki vam dajejo nekakšen občutek nagrajevanja… Zavedati se morate tudi subjektivnih navad, povezanih z negativnimi čustvenimi stanji, kot so navada jeze, navada nenehnega razočaranja, navada žalosti, navada sovraštva, navada agresije, navada sramu, navada strahu pred ljudmi ali nastopanjem,…

Za vsako izmed teh navad morate sprejeti odgovornost za njen nastanek, saj boste le tako naredili prostor za ustvarjanje novih miselnih navad. Verjamem, da ste mnogi alergični na besedo »odgovornost« in da tega v nadaljevanju nočete slišati, vendar se morate kot odrasla oseba zavedati, da sami nosite posledice svojih misli, občutkov in dejanj – sami ste odgovorni za svoj način razmišljanja, sami ste odgovorni, da delujete na avtopilotu. Nihče drug ni odgovoren, da se vam dogaja nekaj nezaželenega. Nihče drug ni odgovoren, da ste v kakršnikoli duševni stiski. Nihče drug vam ne sproža občutkov, vi sami jih z lastnim načinom razmišljanja. Nihče drug ne diktira potek vašega življenja na določenem področju. Nihče drug ni odgovoren, da ne morete biti oseba, kakršna želite biti. Nihče drug ni odgovoren, da živite tako, kot živite. Za vse, kar se vam dogaja, ste odgovorni sami.

Vem, da je to sila težko razumeti, še težje pa se je s tem sprijazniti. Tudi vem, da je najlažje odgovornost iskati zunaj sebe – še posebej ko gre za miselno navado žalosti. Tudi jaz sem nekoč. Takrat sem ugotovila, da z iskanjem odgovornosti zunaj sebe ne delam drugega, kot brezglavo zapravljam moč, nujno potrebno za spreminjanje miselnih navad. Zato lahko prisežem – ko boste sprejeli odgovornost za nastanek vsake nezaželene miselne navade posebej, in sami sebi odpustili, da ste dovolili, da je prevzela nadzor nad vašim življenjem, boste staro miselno navado podzavestno začeli spreminjati v novo.

Toda, dokler človek ne more reči globoko in pošteno »SEM, KAR SEM ZARADI ODLOČITEV, KI SEM JIH SPREJEL VČERAJ.«, taisti človek ne more reči »ODLOČAM SE DRUGAČE.« – S. R. Covey

Torej, če se vaše miselne navade na primer navezujejo na misli, ki vas nenehno delajo žalostne, nervozne, v vas zbujajo strahove in pomisleke, vam dajejo občutek nelagodja ali/in nesposobnosti… je za te občutke najprej potrebno najti miselne navade. Vse tiste škodljive miselne navade, ki vam onemogočajo, da bi živeli takšno življenje, kot si ga želite, kot si ga zaslužite, lahko z močno voljo, vero vase in vztrajnostjo razrežite z uporabo naslednjih korakov:

1. ISKANJE TEMELJNIH SPROŽILCEV

Najprej ugotovite in zapišite kaj je bil prvoten vzrok teh negativnih miselnih navad. Poleg zapišite še kakšne občutke vam vzbuja ta vzrok in kakšne so njegove posledice v smislu vaših dejanj.

2. ISKANJE DODATNIH SPROŽILCEV

V naslednjem koraku zapišite vse ostale razloge (vzroke), zaradi katerih se vam porajajo te misli. Ne bodite zadovoljni z nekaj razlogi, ugotoviti morate prav vse. Le tako boste slabo miselno navado kar se da najbolj učinkovito zamenjali z dobro.

3. SPREJEMANJE ODGOVORNOSTI

Nadalje je na vas, da sprejmete odgovornost za vsako negativno, škodljivo miselno navado v vašem umu. Sprejeti morate dejstvo, da ste jo ustvarili vi sami in ne okoliščine ali celo katera druga oseba. Če znate sprejeti odgovornost za vse pozitivno, kar se vam je do sedaj v življenju zgodilo (ki se pravzaprav ni samo od sebe zgodilo, ampak ste vi to naredili), potem se morate naučiti sprejeti odgovornost tudi za vse negativno. Naj bo še tako težko, brez tega nove misli ne bodo imele moči in slej kot prej bo stara miselna navada prišla nazaj v vaš vsakdan. Ne bo vas vprašala, če lahko vstopi, vlomila bo v vaše podstrešje in uničila vse, na čemer ste gradili! Na koncu vsakega lista, kjer ste zapisali stare miselne navade, napišite za vsako posebej datum, do katerega jo boste spremenili v novo.

4. KREIRANJE NOVIH MISELNIH NAVAD

Predzadnji korak bo zahteval kar nekaj napora in relativno veliko kreativnosti (domišljije). Namesto vsake stare, škodljive miselne navade je potrebno ustvariti nove miselne navade. Ne glede na to, kako močno je zakoreninjena stara miselna navada, morate verjeti, da je ta povsem nadomestljiva. S sprejemanjem odgovornosti v tretjem koraku, se boste resda počutili bolje, vendar morate vedeti, kot že omenjeno, da lahko katerakoli stara miselna navada kadarkoli pride na plano, zato jo je potrebno nadomestiti.

Na vsaki strani, kjer ste zapisali negativne miselne navade, napišite njihovo nasprotje - novo, pozitivno miselno navado, staro pa 2x prečrtajte. Na primer, namesto »Nisem sposoben/-na […]« napišite »Sem sposoben/-na […]. Bodite kreativni, zazrite se vase in si recite, da se spoštujete in se imate radi. Bodite prijazni do sebe, ker ne morete sprejeti ljubezni drugih oseb, če sami do sebe ne čutite ljubezni, če ne čutite, da ste vredni ljubezni. Vsak večer predno greste spat in vsako jutro, preden vstanete, si nujno preberite te nove miselne navade in jih izgovorite na glas. Na tak način bodo postale pozitivne afirmacije. Verjemite v njih, verjemite vase.

5. VZTRAJNOST

Navsezadnje in najbolj pomembno pri vseh treh korakih pa je vztrajanje pri predhodnih korakih. Najtežje je sicer vztrajati pri četrtem koraku, a verjemite mi, da je tisti neopisljiv občutek svobode in zmagoslavje nad staro miselno navado vreden čisto vsake minute čisto vsakega dneva. Po konvencionalnih izkušnjah naj bi oblikovanje nove miselne navade trajalo 21 dni, po znanstvenih dognanjih, naj bi to trajalo 66 dni ali celo več mesecev. Ne ukvarjajte se s številkami, temveč verjemite, da to lahko storite v najkrajšem možnem času. Čas namreč obstaja smo zato, da se lahko zavedate sprememb, ki nastajajo v nekem obdobju. Naj ne traja več kot 4 tedne, ker se vam vendar mudi živeti lepše, bolj izpopolnjeno življenje!

Pomembno je, da ne razmišljate o tem, kako uničiti staro miselno navado, ker je to nemogoče. Namesto tega razmišljajte o novi navadi – kako spremeniti misli, da se bodo izboljšali tudi občutki in splošno telesno počutje. Ko boste dognali vse slabo, kar stara navada prinaša s sabo, boste začeli spreminjati misli – iskali boste rešitve. Za to bo potrebno novo znanje, nove izkušnje. Potrebovali boste nove ideje, ki se bodo pojavile same od sebe, a le pod pogojem, da bo vaša želja po novi miselni navadi močnejša od stare miselne navade – le na tak način boste nagrajeni z novimi idejami za ustvarjanje pozitivne, in predvsem boljše miselne navade. Tisto nekaj, kar vas zadržuje pred spreminjanjem miselnih navad, ni pomanjkanje idej, temveč primanjkovanje VERE VASE, DISCIPLINE in VZTRAJNOSTI.

Če vas postavlja pred IZZIV, PREIZKUŠA IN POTISKA … potem vam pomaga POSTATI TISTO, KAR BI MORALI BITI. – M. Hale